minjonhr247's Avatar

minjonhr247

Member since March 16, 2023

Donošenje funkcionalnih prednosti pekarskim proizvodima

Prema globalnom istraživanju, glavni razlog zašto potroša?i kupuju funkcionalne proizvode za hranu i pi?e je taj što traže koristi za imunološki sistem. A ?ini se da je doru?ak najpopularnije doba dana za konzumiranje ovih proizvoda, a zatim ga slijede grickalice izme?u obroka. Dok se osobine imunološkog sistema naj?eš?e nalaze u napitcima, jogurtu i plo?icama za doru?ak, pekare tako?er imaju priliku poboljšati svoje proizvode sastojcima koji podržavaju imunitet. Na primjer, pekari mogu dodati beta-glukane dobivene iz pekarskog kvasca u razne proizvode. Sposobnost beta glukana da oja?a imuni sistem potkrepljena je istraživanjima. Ostale opcije aditiva uklju?uju kremu od tartara i natrijum askorbat. Krema od kamenca pruža imunološku podršku pekarskim proizvodima i glazurama kroz svoja antioksidativna i protuupalna svojstva. A natrijum askorbat, dobijen iz askorbinske kiseline, pomaže zarastanje, rast i razvoj.

Promoviranje zdravlja probave: Proizvodi koji promoviraju zdravlje probave bili su važni za polovinu ispitanih potroša?a. Sre?om, ne nedostaje sastojaka koje pekari mogu koristiti da svojim proizvodima dodaju probavu. Prvi su dijetalna vlakna. Dodata vlakna najbolje funkcioniraju u proizvodima kao što su kruh i muffini, a postoji nekoliko dostupnih opcija sastojaka koji pomažu u pove?anju tvrdnji o sadržaju vlakana. Namirnice koje imaju 2,5 grama ili više vlakana po porciji mogu koristiti tvrdnje o "dobrom izvoru vlakana", dok one sa 5 grama ili više mogu iskoristiti tvrdnje o "visokim vlaknima". Posjetite ovu web stranicu https://www.minjon.hr/ i saznat ?ete više o prednostima pekarskih proizvoda.

A probiotici, koji koriste dobre bakterije za balansiranje gastrointestinalnog sistema, više nisu samo za mlije?ne proizvode – oni su savršeni i za upakovane pe?ene proizvode. Me?utim, budu?i da je ve?ina probiotika osjetljiva na toplinu, najbolje ih je dodati proizvodima nakon procesa pe?enja, bilo da se prskaju na gotov proizvod ili se koriste u nadjevima, glazurama i glazurama. To ih ?ini idealnim za predmete poput kola?i?a, peciva i kola?i?a. Dodavanje prebiotika i postbiotika u mješavinu može dodatno pomo?i zdravlju probave. Na kraju, tu je sastojak koji je vrlo lako ugraditi u pekarske proizvode, posebno u kruh - mlije?na kiselina. Mlije?na kiselina je prirodno prisutna u procesima fermentacije i poboljšava svarljivost proizvoda, produžava rok trajanja i uravnotežuje pH.

Ja?anje sadržaja proteina: Proizvodi s dodatkom proteina nisu privla?ni samo za sportske potroša?e —. doma?instava, 55% smatra da je visok sadržaj proteina važan faktor u svojim odlukama o kupovini. Tradicionalno, jaja su pekarskim proizvodima davala pouzdan izvor proteina. Ali sa sve ve?om popularnoš?u proizvoda na biljnoj bazi, mnogi potroša?i traže hranu koja koristi proteine iz biljaka. U istraživanju o percepciji potroša?a o biljnim proteinima u pekarskim proizvodima, ve?ina ispitanika smatra da biljni proteini ?ine pekare ukusnijim (75%), zdravijim (74%) i hranljivijim (73%). Dakle, dodavanje sastojaka s proteinima biljnog porijekla može predstavljati najbolju priliku za pekare.

Naj?eš?i na?in dodavanja sadržaja biljnih proteina je korištenje brašna i praha bogatog proteinima. U ovom podru?ju drevni i proklijali sastojci nude koncentrirane proteine iz raznih biljaka i dobri su za upotrebu u kola?i?ima i kola?i?ima, kao preljev za kruh i u mnoštvu drugih primjena. Druge opcije, kao što su proteini graška i soje, tako?e imaju širok asortiman u pekari. Me?utim, pekari koji odlu?e da koriste biljne proteine trebali bi to u?initi mudro - neki sastojci na biljnoj bazi negativno utje?u na okus. Pekarski proizvodi tako?er mogu imati koristi od dodavanja koncentrata proteina surutke. Funkcionalni protein sirutke može se koristiti umjesto mlije?nih sastojaka s visokim udjelom masti za dodavanje proteina pe?enim proizvodima bez dodatnih kalorija.

Iako su gore navedene zdravstvene beneficije najtraženije me?u potroša?ima, drugi funkcionalni atributi uskoro bi mogli postati popularniji u pekarskoj industriji. Na primjer, potroša?i su sve više zainteresirani za proizvode koji promoviraju san i opuštanje. Trenutno su ove prednosti najzastupljenije u proizvodima kao što su granola barovi i grickalice za kasno u no?. Ali neki od sastojaka u ovim proizvodima – poput glicina, magnezija i proteina kazeina – mogli bi pomo?i pekarima da u bliskoj budu?nosti potroša?ima pruže uživanje za odmor.

Favorite Files

© 1998-2024 BetaNews, Inc. All Rights Reserved. Privacy Policy.